Nieuws


nieuws-foto

Ziekenhuisresultaten voormeting 5e nationale campagne handhygiëne beschikbaar op de website van het WIV

In de periode van 15 januari tot 15 februari 2013 konden ziekenhuizen participeren aan de 5e nationale campagne voor handhygiëne. Het succes van de campagne kan afgeleid worden uit het grote aantal deelnemers. Het feit dat 155 instellingen (118 AZ, 26 PZ en 11 chronische ziekenhuizen) hun medewerking hierop actief hebben ingezet, geeft aan dat een goede handhygiëne hoog in het vaandel wordt gedragen.

Nieuw aan deze meting was de ontwikkeling van een webbased applicatie (NSIHweb2.0). Dit laat ziekenhuizen onder meer toe om ook los van de nationale campagnes te meten in welke mate de nalevingsvoorschriften voor een goede handhygiëne worden opgevolgd. Een tweede belangrijk voordeel is dat ziekenhuizen meteen na de invoering een feedback kunnen krijgen aangaande hun eigen cijfers en zich kunnen situeren ten opzichte van het nationaal gemiddelde dat zal gepubliceerd worden in het uiteindelijke rapport.

In deze tool werd ook de indicator ‘Basisvereisten handhygiëne’, ontwikkeld in een samenwerking tussen het VIP² en het WIV, opgenomen. Heel wat ziekenhuizen hebben dan ook naast een compliantiemeting deze indicator geregistreerd. Zo werden de handen van 18.861 professionals gecontroleerd ten aanzien van deze basisvereisten; wat mogelijkerwijs een indicatie geeft over het draagvlak dat zich ontwikkelde voor deze indicator.

Op dit moment is het rapport van de premeting reeds beschikbaar via deze link. De ziekenhuiseigen resultaten kunnen opgevraagd worden via NSIHweb2.0. Veelal hebben de ziekenhuishygiënisten in de instelling een gebruikersnaam en een wachtwoord om deze te visualiseren.

Zoals aangegeven, zal de data die u aanleverde voor de nationale campagne moeiteloos kunnen overgemaakt worden aan de TTP van het VIP². U mag binnenkort de vraag verwachten of u kan instemmen met deze data-overdracht.

Klik hier om de andere items van nieuwsbrief 52 te bekijken.