Nieuws


KCE-richtlijn decubitus: behandeling doorligwonden is team- en maatwerk

Graag brengen wij een richtlijn van het Federaal Kenniscentrum (KCE) onder uw aandacht met betrekking tot de behandeling van decubituswonden. Eerder dit jaar (rapport 193 - januari 2013) werd al een richtlijn uitgegeven omtrent de preventie van doorligwonden. Deze richtlijn gaat een stapje verder en richt zich op de behandeling en werd uitgewerkt in samenwerking met UGent, KU Leuven, Belgische wondzorgverenigingen en het Britse National Institute for Health and Care Excellence (NICE).

Desondanks het grote aanbod van zorgmaterialen en -producten zoals matrassen, verbanden en voedingsmiddelen, bestaat er geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijs dat een bepaalde aanpak of product betere resultaten geeft. Opvallend is ook dat ondanks de grote impact van decubitus op de gezondheid en levenskwaliteit  er nog maar weinig adequaat klinisch onderzoek werd uitgevoerd naar de doeltreffendheid van de verschillende soorten behandelingen. Uit studies blijkt wel dat de behandeling het best wordt aangepast aan elke individuele patiënt en moet gebeuren door een multidisciplinair zorgteam (verpleegkundigen, geriater, huidspecialisten, ...). Ze mag bovendien niet onderbroken worden wanneer de patiënt van zorgomgeving verandert.

Het KCE pleit voor meer betrouwbaar onderzoek waarbij de werkzaamheid van een aantal behandelingen met elkaar wordt vergeleken, zoals bijvoorbeeld hoogtechnologische drukverdelende materialen met laagtechnologische alternatieven (zoals schuimmatrassen) en moderne wondverbanden en wondzorgproducten onderling.

De volledige KCE-richtlijn kunt u hier downloaden.

Klik hier om de andere items van nieuwsbrief 54 te bekijken.