Nieuws


nieuws-foto

UZ Gent wint de 4de Prijs Excellentie in Ziekenhuismanagement

Kwaliteit is de basis voor hoogstaande medische zorg. Daarom reiken Rode Kruis-Vlaanderen en het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap jaarlijks de prijs ‘Excellentie in Ziekenhuismanagement’ uit.

Op donderdag 12 december 2013 werd het UZ Gent bekroond met deze prijs die hen werd toebedeeld voor het Gerodent-project. Binnen dit initiatief krijgen 41 woonzorgcentra regelmatig bezoek van een tandarts. Het is immers zo dat ouderen in woonzorgcentra vaak zelf niet in staat zijn om een tandarts te bezoeken en daardoor een behandelachterstand oplopen.
Een citaat uit het juryverslag: "De jury was onder de indruk van het project dat hoog scoort op alle beoordelingscriteria voor de prijs. Het zorgpad focust op een maatschappelijk relevant kwaliteitsprobleem van inadequate mondzorg van ouderen  in woonzorgcentra. […] De jury vond dat het globaal plan van aanpak, de opstart van een evidence-based mondzorgnetwerk, de geïntegreerde benadering over de traditionele sectoren heen een voorbeeldfunctie kan vervullen voor de toekomstige organisatie van de gezondheidszorg. De jury gelooft sterk dat het project duurzaam is omwille van het grote aantal woonzorgcentra dat momenteel wordt bereikt.".

Naast het UZ Gent werden ook volgende ziekenhuizen en projecten genomineerd:

  • AZ Damiaan Oostende - Project rond preoperatieve raadplegingen die een vlot verloop van de heelkundige ingreep moet verzekeren.
  • Jessa Ziekenhuis Hasselt - Observatiemomenten, driemaal jaarlijks, om veiligheid en kwaliteit van de geleverde zorg te verifiëren.
  • UZ Antwerpen - Klinisch zorgpad om postoperatieve pijn beter te behandelen.
  • UZ Brussel - Creatie van portaalsite voor mensen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan, om verloop van behandeling op te volgen en te communiceren met ziekenhuispersoneel.

Wij wensen al deze ziekenhuizen te feliciteren met hun nominatie en het UZ Gent in het bijzonder voor het behalen van de prijs. Naast een uniek beeldverslag werden zij ook beloond met een cheque van 12.500 € die kan aangewend worden om dit project een extra impuls te geven.