Nieuws


nieuws-foto

Joris Rombaut wordt Zorgmanager van het jaar

Op donderdag 11 december 2014 werd voor de eerste keer de prijs 'Zorgmanager van het Jaar' uitgereikt door het Rode Kruis-Vlaanderen, Zorgnet Vlaanderen en het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap KU Leuven. Deze prijs is een opvolger van de 'Kwaliteitsprijs Excellentie in Ziekenhuismanagement' waarbij ziekenhuizen werden bekroond die met een duidelijk omlijnd project bijdroegen tot een aantoonbare en meetbare verbetering van de zorgkwaliteit in de eigen organisatie. Nu werd deze  wedstrijd opengesteld voor alle zorgorganisaties, voorzieningen en diensten uit de brede sector van gezondheid en welzijn. De prijs gaat naar een 'zorgpersoonlijkheid' die namens zijn team een grensverleggend project voorstelt dat betekenisvol is voor de zorgorganisatie van de toekomst. Deze zorgteamleider is een boegbeeld van innovatie en samenwerking.

De prijs 'Zorgmanager van het Jaar' werd uitgereikt aan Joris Rombaut, algemeen directeur van Woonzorgcentrum Sint-Elisabeth in Eeklo, voor zijn inzet voor het project de Zandkorrel. Dit is een leefgroep voor mensen die lijden aan jongdementie (= dementie bij patiënten jonger dan 65 jaar). In ons land komt dit voor bij 3.000 tot 12.000 mensen en zit er vaak ook een probleem in het stellen van een correcte diagnose.

7 dagen op 7 kunnen mensen met jongdementie in leefgroep De Zandkorrel terecht voor aangepaste activiteiten.  Zo is er een muziek-, relaxatie- en fitnessruimte voorzien en zijn er buiten verpleeg- en zorgkundigen, ook opvoeders, een logopedist, een kinesitherapeut en een ergotherapeut beschikbaar. Autonomie staat centraal in de benadering van De Zandkorrel. De mensen in de leefgroep kunnen zelf beslissen welke activiteit zij doen en worden daarbij ondersteund door de medewerkers.

De andere genomineerden waren Els Coppens, adjunct-hoofdvroedkundige op de materniteit van GZA Ziekenhuizen, campus Sint-Vincentius voor het project 'Het Nest' en Filip Verhoost, administrator voor het project SOM+, wat staat voor ‘Samenwerken op maat levert een plus op!’.

Aan deze erkenning is ook een geldprijs van 10.000 euro verbonden om te investeren in de verdere ontwikkeling van het winnende project.

Vanuit ICURO wensen wij Joris Rombaut en zijn team, maar ook de genomineerden te feliciteren en hun heel veel succes toe te wensen in de verdere uitbouw van hun project.