Nieuws


nieuws-foto

Aankondiging doctoraatsverdediging Kristel Marquet - 27 maart 2015

Op vrijdag 27 maart 2015 om 18.00 uur zal Kristel Marquet haar doctoraatstudie ‘Adverse events in acute hospitals: Methodological aspects and results of a record review in patients with an unplanned transfer to a higher level of care' verdedigen te UHasselt, campus Diepenbeek. 

Het doctoraat is gepromoot door prof. dr. Arthur Vleugels.  prof. dr. Nyree Claes en Ap. Elke De Troy zijn beiden copromotor. Prof. dr. Frank Weekers en prof. dr. Marjan Vandersteen maken deel uit van de begeleidingscommissie. 

Het hoofdonderzoek van het doctoraat omvat een retrospectief multidisciplinair dossieronderzoek naar adverse events die een ongeplande transfer naar een hoger niveau van zorg vereisten. Een adverse event werd gedefinieerd als “onbedoelde schade of complicatie, die resulteert in functionele beperking, verlenging van hospitalisatie of overlijden, die veroorzaakt is het gezondheidssysteem eerder dan door de gezondheidstoestand van de patiënt”  (Wilson et al., 1995). Ongeplande transfer naar een hoger niveau van zorg werd in deze studie gedefinieerd als “ongeplande opnames intensieve zorgen of een interventie van de interne MUG”. Patiënten werden gedurende 6 maanden geselecteerd in 6 Limburgse acute ziekenhuizen. Er werden 830 patiënten in het dossieronderzoek geïncludeerd. Het patiëntendossier werd door een getraind klinisch team, bestaande uit een arts, klinisch apotheker en onderzoeksverpleegkundige, onderzocht in functie van de huidige guidelines en common sense. Een experten panel ter ondersteuning van het team was voorzien. Naast dit onderzoek werd er met diverse literatuurstudies verder gefocust op adverse drug events. 

Indien u de verdediging wenst bij te wonen of u wenst meer informatie, gelieve u op voorhand in te schrijven via e-mail: kristel.marquet@uhasselt.be.